Ontmaskering van Link Farms: Impact op SEO

Een linkfarm is een website of een netwerk van websites die gemaakt zijn om het linkprofiel van een of meerdere andere websites te vergroten. Het doel hierachter is om de Page rank van de naar toe gelinkte website te verhogen. Linkfarms zijn er meestal uit als reguliere websites echter bestaat het grootste deel van de inhoud uit hyperlinks die leiden naar andere websites. Deze hyperlinks zijn vaak heel willekeurig en on gerelateerd aan de inhoud van de website. 

Link farms zijn ontstaan als een reactie op een deel van het ranking algoritme van Google, genaamd Pagerank. Pagerank ziet hyperlinks als een soort referentie voor een website. Indien bijvoorbeeld pagina A naar pagina B link dan geeft pagina A een referentie voor de autoriteit en kennis van pagina B. Door Pagerank weren webpagina’s met de meeste backlinks gezien als waardevol en autoritair. Link farms zijn daarom gemaakt om bepaalde websites hoger te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Google en linkfarms

Link farming is een kunstmatige vorm van SEO (Search Engine Optimization), en daarnaast een black-hat techniek. Een black-hat techniek is in het kort een techniek die tegen de richtlijnen van Google en andere zoekmachines ingaat. Indien google een dergelijke website vindt, wordt deze ge-deindexeert en zal het domein dat gekoppeld is aan de linkfarm onbruikbaar zijn voor SEO.

Hoe link farms tot stand zijn gekomen

Als we terugkijken naar 1991 kunnen we concluderen dat Google nog niet bestond en zoekmachines heel eenvoudig waren. Zoekmachines keken alleen nar de webpagina’s en concluderen op basis van specifieke sleutelwoorden en hoe vaak ze voorkomen waar de websites over gingen. 

Veel spammers hadden dit natuurlijk al snel door, waardoor ze technieken ontwikkelden waarmee ze zoekmachines voor de gek konden houden. Ze lieten een zoekmachine denken dat een website over een bepaald onderwerp ging, terwijl de bezoekers totaal iets anders voorgeschoteld kregen. Een spammer kon bijvoorbeeld een website maken die in de ogen van zoekmachines over katten ging, terwijl deze website eigenlijk alleen maar vol stond met advertenties of gebruikt werd om te gokken.

In 1998 kwam Google als zoekmachine online, met een revolutionaire manier van websites indexeren. Google begon hierbij met het nalopen van alle individuele websites en webpagina’s. Naast de reguliere manieren die voorheen gebruikt werden door zoekmachines, ging google ook opzoek naar welke backlinks een pagina had, en waar deze vandaan kwamen. Op basis van deze backlinks gaf Google een ranking aan een website, ookwel Pagerank genoemd. Deze pagerank werd bepaald door voor alle inkomende links, en websites met links naar andere kwalitatieve websites, punten toe te kennen.

Mat Cutts, het toenmalige hoofd van Google Webspam, gaf in een interview aan dat link directories een goede plaats was om links te plaatsen. Een link directory is een website met links naar andere pagina’s, meestal gesorteerd op onderwerk of categorie. Ongeveer een jaar later ontdekte Google dat link directories omgevormd waren naar link farms. Google begon om een aantal autoritaire link directories die bestonden om backlinks aan te bieden te indexeren, en de niet autoritaire link directories werden geclassificeerd als link farm.

Hoe je goed kunt backlinken

Google maakt nog steeds gebruik van hyperlinks om te bepalen waar jouw website over gaat, en om te berekenen wat jouw autoriteit en waarde binnen het onderwerp is. Dit doen ze om zo de zoekopdrachten van hun gebruikers beter te kunnen beantwoorden. Als websitebeheerder zijn goede backlinks daarom enorm belangrijk. Linkbuilding helpt je om je website te laten groeien en verhoogt het aantal bezoekers op je website. Stel dat bijvoorbeeld een heel bekende website doorlinkt naar jouw website, dan zal het bezoekersaantal van jouw website een stuk toenemen.

Conclusie

In conclusie onthult de analyse van link farms de duistere kant van zoekmachineoptimalisatie. Ooit ontstaan als reactie op vroege zoekalgoritmen, hebben link farms zich ontwikkeld tot een verwerpelijke praktijk die Google krachtig bestrijdt. Het belang van ethisch backlinken wordt steeds duidelijker, waarbij kwalitatieve links de sleutel zijn tot een sterke online aanwezigheid en een groeiend bezoekersaantal.

Veelgestelde vragen over linkfarms

Het doel van link farms is om het linkprofiel van websites te vergroten en zo hun Pagerank en positie in zoekmachineresultaten te verbeteren.

Link farms worden beschouwd als een kunstmatige en onethische vorm van SEO, in strijd met de richtlijnen van Google en andere zoekmachines. Websites geassocieerd met link farms worden vaak gedeïndexeerd.

Oorspronkelijk werden link directories gezien als een legitieme plaats voor links, maar sommige transformeerden tot link farms. Google begon deze te onderscheiden en te classificeren op basis van hun autoriteit.

Goede backlinks, afkomstig van kwalitatieve en relevante bronnen, vergroten de autoriteit en waarde van je website volgens het Pagerank-algoritme van Google, wat essentieel is voor een succesvolle SEO-strategie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.