Wat is user generated content

Indien we lekker Hollands gaan kijken is de letterlijke betekenis van user generated content (UGC), door de gebruiker gemaakte content. Deze door de gebruiker gemaakte stukje content kan in verscheidende vormen plaatsvinden, dit kan een foto, tekst, video of audio zijn. Deze stukjes content zijn door de gebruikers van een product gemaakt en worden veelal geplaatst op de sociale mediakanalen van de gebruiker. In plaats van zoals vroeger passief content te ontvangen is door de groeiende populariteit van sociale media, bijna elke consument wel een content maker geworden. Hoewel user generated content op alle sociale mediakanalen plaatsvind, is Instagram overduidelijk het meest populaire kanaal.

De betekenis van user generated content

Als gevolg van het dagelijkse gebruik van sociale mediakanalen door consumenten, worden het al snel je eigen klanten die iets te vertellen hebben over je organisatie, product of merk. Ze vertellen dit aan hun vrienden familie en collega’s, oftewel dit zal hun gehele sociale kring rondgaan. Daarom is het van belang voor bedrijven om gebruik te maken van user generated content, en hier invloed op uit te oefenen. Het gevolg van de transformatie van consument naar content creator is dat veel bedrijven hun gehele communicatiestrategie hierop hebben aangepast. Waarom vraag je misschien? Nou het uitgangspunt van user generated content is dat content wat door jouw klanten gemaakt wordt, een stuk geloofwaardiger is dan wanneer je zelf bepaalde uitingen maakt. User generated content heeft daarom een krachtige invloed op de geloofwaardigheid van je bedrijf, waardoor dit natuurlijk ook steeds meer wordt ingezet voor commerciële doeleinden. Succesvolle user generated content focust op de voordelen van een product voor de gebruiker, en niet zo zeer op het merk dat achter het product zit. User generated content valt in drie verschillende categorieën te verdelen, deze categorieën zijn: social proof en evaluerende content, gebruikerscontent oftewel user moment content en crowdsourcing.

Social proof

Doormiddel van social proof geeft een consument een oordeel over een product, dienst, bedrijf of stukje content van een organisatie. Tegenwoordig is social proof niet meer weg te denken in de costumer journey. Hierbij komt kijken dat social proof krachtiger werkt indien de aanbeveling oftewel het oordeel door een persoon gedaan wordt die in een soortgelijke situatie als de potentiele klant. Een ander woord hiervoor is een peer recomendation, ofwel weer lekker in het Nederlands: aanbevelingen van gelijkgestemden. Social proof is een van de overtuigings principes van Robert Cialdini. Social proof valt zelf ook weer op te splitsen tussen drie verschillende categorieën.

Ratings

Een rating geeft een kort oordeel over een product op basis van een cijfer, of een aantal sterren meestal vind dit plaats op een schaal van 1 tot 5.

Reviews

Een review is een evaluatie van een consument geschreven over een gebruikt product, vaak bevat een review een waardeoordeel. Een review kan daardoor wel altijd positief, negatief of neutraal zijn. Het gaat hierbij om een beoordeling van een product, en vaak niet zozeer om een aanbeveling. De nadruk bij een review ligt op de gebruikservaring van een consument.

Recommendations

Een recomendation vindt plaats wanneer de gebruiker van een product, het product aanbeveelt aan andere mensen. Hieruit blijkt dat een klant dusdanig enthousiast is geworden, en dat hij/zij graag zou willen anderen ook gebruik gaan maken van het product.

User moment

Naast social proof kan user generated content ook bestaan uit gebruiksmomenten van de klanten, van het product. Deze gebruiksmomenten worden dan vaak gedeeld op de sociale mediakanalen van de klant. Dit soort user generated content wordt door gebruikers gemaakt terwijl ze het product gebruiken, of zelfs wanneer ze het product binnenkrijgen en hier een unboxing video van maken. Via sociale media delen mensen hun emotionele, slechte of mooie ervaringen met hun netwerk. Het mooie aan deze vorm van content is dat het volledig authentieke ervaringen zijn. Doordat dit zulke authentieke ervaringen zijn wordt dit soort content ook steeds vaker gebruikt in advertentiecampagnes, daarnaast heeft dit soort content een hogere engagementfactor, geloofwaardigheid en overtuigingskracht. Merken die user generated content opnemen in hun communicatiestrategie komen over het algemeen geloofwaardiger over, dit komt vooral doordat wij een bericht van een andere consument geloofwaardiger inschatten dan een bericht van de verkoper zelf.

Crowdsourcing

Crowdsourcing is een activiteit wat jouw bedrijf kan uitvoeren dat gebruikers zal stimuleren om een bijdrage te leveren. Hierbij is het mogelijk om een beloning in te stellen om het creëren van content te stimuleren. De manier van belonen kan per bedrijf en per campagne verschillen, het kan hier ook gaan om een donatie aan een goed doel. Een bedrijf kan een dergelijke campagne op verschillende manieren inzetten, er kan gebruik gemaakt worden van branded hashtags, een wedstrijd of een beloning op basis van vooraf bepaalde doelstellingen. In het ergste geval zal een crowdsourcing campagne ervoor zorgen dat klanten meer betrokken zullen raken bij jouw organisatie. In een positief geval zal je verscheidende stukken content krijgen wat veel invalshoeken zal benaderen.

Waarom moet je user generated content inzetten?

Een merk zou zeker gebruik moeten maken van user generated content door de vele voordelen die hierbij komen. In dit artikel zullen wij de drie belangrijkste voordelen met je delen, deze voordelen zijn: authenticiteit, vertrouwen en het beïnvloeden van de aankoopbeslissing.

Authenticiteit

Consumenten zien user generated content als authentiek, vooral ten opzichte van content dat door een merk gemaakt is. Wanneer je merk gebruik maakt van user generated content zal dit de geloofwaardigheid van je merk flink versterken. 

Vertrouwen

Een goed werkende content strategie schept vertrouwen bij de consument. Of het nu om een product, dienst of een ervaring gaat, een potentiele klant wil graag weten waar deze aan begint. Er zijn verassend veel consumenten die niet eerst een met een fysiek product in aanraking willen/kunnen komen. Een merk zal dus met creatieve oplossingen moeten komen om toch deze ervaring op een digitale manier te communiceren. User generated content is een vrij goedkope interessante optie om dit voor elkaar te krijgen. Ruim 90% van alle Nederlanders leest eerst reviews door voordat ze overstappen op een aankoop.

Beinvloeden van de aankoopbeslissing

Authenticiteit en vertrouwen heeft veel invloed op een aankoopbeslissing. Bijna 80% van alle Nederlanders geeft aan dat user generated content bewust hun aankoopbeslissing beïnvloed. Een veelgebruikt instrument hierbij zijn Instagram Stories. Door in de Stories van je merkaccount, posts van je gebruikers uit te lichten laat je per direct zien hoe tevreden jouw huidige gebruikers zijn met jouw product.

User generated content en sociale media

Maar op welke manier kan je nou user generated content goed inzetten? In dit stuk zullen de beste practicus uitgelicht zijn.

Creëer verlangen naar jouw merk

Mensen zijn van nature vrij jaloerse wezens, hier valt natuurlijk goed op in te spelen. Door een mooi verleidelijk stuk user generated content te delen, zal je meer verlangen naar jouw merk creëren. Denk maar eens aan al die verschillende Instagram accounts die foto’s plaatsen van de mooiste vakantiebestemmingen. Door deze stukjes content wordt al snel het verlangen gewekt om zelf ook op een dergelijke locatie te zijn. Echter werkt dit niet alleen voor warme landen met witte stranden en iets te blauw water, maar ook perfect voor producten. Een uitzondering hierop zijn de unboxing video’s. Hoewel deze categorie heel populair is onder de kijkers van content, zijn de meeste kijkers toch vrij sceptische en zien ze deze video’s meer als een advertentie. Hierdoor worden deze video’s als minder authentiek ervaren. Kijkers geven daarentegen wel aan dat video’s waarin meerdere merken met elkaar vergeleken worden, als betrouwbaarder en waardevoller worden gezien.

Inspireer loyaliteit

Het verlangen naar jouw merk en jouw product creëer je bij de eerste ervaring van een consument met jouw product. Echter zal er daarna nog loyaliteit opgewekt moeten worden voor een succes op de lange termijn. Door te laten zien dat er consumenten zijn die een lange termijn relatie met jouw merk aangaan en hierbij vaker jouw producten kopen, zal dit nieuwe consumenten inspireren jouw merk te proberen. Daarnaast zullen deze consumenten die al heel loyaal zijn aan jouw merk sneller geneigd zijn om content te maken met jouw merk in de hoofdrol, dit zijn daarbij hoogst waarschijnlijk je grootste fans. Dergelijke user generated content laat aan mensen die nog vrij onbekend zijn met jouw merk, dat je trouwe fans hebt die heel blij worden van jouw product. Echter werkt dit natuurlijk wel twee kanten op, door als merk zijnde deze content dan ook weet te delen, laat JIJ zien hoeveel jij daadwerkelijk om je klanten geeft.

Bouw een content library op

Elke keer weer opnieuw content maken voor je sociale mediakanalen kost niet alleen veel tijd/geld, maar kan ook nog eens tot last zijn tot jouw eigen creatieve kunsten. Desondanks heb je tegenwoordig wel interessante content nodig voor je sociale mediakanalen. User generated content kan hieraan meedragen en de last een stuk verminderen. Indien je dit slim gebruik kan je hiermee een voorraadje aan content opbouwen om te posten wanneer nodig. Een perfect middel om dit tot stand te brengen is om je klanten te stimuleren doormiddel van branded hashtags. Indien je dit correct uitvoert zal je in theorie een onuitputbare bron aan content hebben.

Conclusie

User generated content (UGC) is een waardevol instrument geworden voor merken in de wereld van sociale media. Het fenomeen waarbij consumenten actief betrokken zijn bij het creëren van content heeft geleid tot aanzienlijke voordelen voor bedrijven. UGC vergroot de authenticiteit en geloofwaardigheid van merken, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen bij consumenten. Bovendien heeft UGC aantoonbaar invloed op aankoopbeslissingen en kan het merken helpen om een loyale klantenbasis op te bouwen. Door slim gebruik te maken van UGC kunnen merken een waardevolle contentbibliotheek opbouwen en de betrokkenheid van hun klanten vergroten. Het is duidelijk dat UGC een onmisbare strategie is geworden in de wereld van digitale marketing.

Veelgestelde vragen over User generated content

User generated content (UGC) verwijst naar alle inhoud die door individuele gebruikers wordt gecreëerd en gedeeld op verschillende sociale mediaplatforms. Dit kan onder meer foto’s, teksten, video’s en audioclips omvatten.

UGC is belangrijk omdat het authentieker en geloofwaardiger wordt geacht dan door merken gecreëerde inhoud. Het versterkt de geloofwaardigheid van een merk en kan aankoopbeslissingen van consumenten beïnvloeden.

Er zijn drie belangrijke categorieën van UGC: social proof (waaronder ratings, reviews en aanbevelingen vallen), user moments (gebruikerservaringen met het product) en crowdsourcing (gebruikersbijdragen aan contentcreatie).

Merken kunnen UGC gebruiken om verlangen naar hun merk te creëren, loyaliteit onder bestaande klanten te inspireren en een contentbibliotheek op te bouwen. Het aanmoedigen van gebruikers met branded hashtags en beloningen kan helpen bij het verzamelen van UGC.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.