Definitie van interne links
Een interne link is een link die de bezoeker doorstuurt naar een andere pagina op dezelfde website. Een interne link kan op verschillende manieren gebruikt worden, zo kunnen ze in een afbeelding verwerkt of gebruikt worden als een call to action met een anchor tekst. Door middel van interne links wordt het navigeren van je website een stuk makkelijker voor jouw bezoekers. Je leidt door middel van deze links je bezoekers als het ware door de verschillende pagina’s van je website heen. Op deze manier kun je een aantal belangrijke pagina’s of relevante onderwerpen aan het licht brengen.
Inhoudsopgave
ToggleVoordelen van interne links
Interne links maken het mogelijk dat jouw bezoekers je website makkelijker kunnen navigeren. Hierdoor komt een bezoeker een stuk sneller en makkelijker bij hun doel op jouw website, daarnaast zullen zij ook gerelateerde pagina’s tegenkomen. Niet alleen voor je bezoekers wordt de navigatie van je website een stuk makkelijker, maar ook de crawlers van zoekmachines zullen je website makkelijker kunnen navigeren. Met behulp van interne links kunnen de crawlers sneller en beter jouw website indexeren. Naast het verhoogde navigatie gemak zorgen interne links er ook voor dat de linkwaarde van een individuele pagina wordt verspreid over je website.
Interne links toepassen
Voor het toepassen van interne links zul je als eerste moeten bepalen welke pagina het belangrijkst is. Gezien crawlers en bezoekers je website navigeren door middel van interne links is het belangrijk dat je naar je belangrijkste pagina’s verwijst. Met behulp van deze manier van navigatie kunnen crawlers beter begrijpen welke pagina’s op jouw website het belangrijkst zijn.
Bij het toepassen van een interne linkstructuur is het verstandig om ervoor te zorgen dat je op bijna elke pagina kunt komen binnen 2 tot 3 clicks. Hierdoor weet je zeker dat in ieder geval de crawlers ook daadwerkelijk alle pagina’s bereiken.
Het is voor heel veel mensen heel verleidelijk om zo veel mogelijk interne links die naar dezelfde pagina verwijzen op een pagina te plaatsen, echter is dit het tegenovergestelde van wat je moet doen. Een keer linken naar een andere pagina is voldoende, als je dit vaker op dezelfde pagina gaat doen gaat dit voor zoekmachines op spam lijken. Indien je pagina als spam wordt geregistreerd zal je organische zoek ranking een stuk lager worden. Ook is het van belang geen links te gebruiken die geredirect zullen worden of gebroken zijn. De interne links dienen de meest relevante URL van de webpagina te gebruiken zodat de linkwaarde een goede/sterke doorstroom heeft, ook zullen je website bezoekers het op prijs stellen dat ze op een pagina komen die ze verwachten.
WordPress plugins voor interne linkbuilding
Indien je werkt met wordpress zijn er flink wat beschikbare plugins om jouw interne linkbuilding een stuk makkelijker te maken. We bekijken een aantal van de beste wordpress plugins en wat ze voor jou kunnen bieden.
Link Whisper
Let op: Link Whisper is een betaalde plugin. In tegenstelling tot de meeste plugins is Link Whisper niet gebaseerd op tags, categorieën of titels van berichten. Het mooie aan deze plugin is dat deze werkt met een kunstmatige intelligentie.
Terwijl je aan het schrijven bent, geeft Link Whisper suggesties voor andere pagina’s die je kunt linken aan bepaalde woorden. Daarbij laat de plugin je ook zien hoeveel links een pagina al heeft gekregen van je website.
Hierdoor kun je de interne links beter verdelen en voorkomen dat je elke keer naar dezelfde pagina toe verwijst. Dit versterkt zowel de individuele pagina’s zodat je betere rankings kan halen, en de ervaring van de bezoekers op je website.
YARPP (Yet Another Related Post Plugin)
De plugin YARRP, is enorm eenvoudig te gebruiken. Maar deze plugin maakt niet op dezelfde manier gebruik van interne links zoals link whisper dat doet. In tegenstelling tot een reguliere link manager, gaat het hier niet om het optimaliseren van je interne links via linkbuilding.
Deze WordPress plugin is een stuk eenvoudiger in aard. Je kunt met YARPP aan het eind van een artikel andere relevante artikelen op je website uitlichten. In de opties kun je instellen hoeveel links worden getoont. Dit kan middels een simpele lijst of doormiddel van thumbnails.
Daarnaast kun je gemakkelijk een box maken met onderschrift en teksten, net als het aantal links en hun weging. Daarbij kun je zelfs voor individuele post types selecteren dat YARPP automatische links kan genereren.
Veel gestelde vragen over interne linkbuilding
Wat is interne linkbuilding?
Interne linkbuilding is het proces van het plaatsen van links op een website die naar een andere pagina op dezelfde website verwijst. Deze interne links helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en dragen bij aan een betere gebruikerservaring.
Waarom is interne linkbuilding belangrijk?
Interne linkbuilding is belangrijk om een aantal redenen. Het helpt zoekmachines om jouw website beter te crawlen en te indexeren, waardoor je betere zichtbaarheid in de zoekresultaten kunt bereiken. Daarnaast zorgen ze voor een betere gebruikerservaring door je bezoekers te helpen je website te navigeren en relevante informatie te vinden.
Hoe kan interne linkbuilding de SEO van mijn website verbeteren?
Interne linkbuilding kan de SEO van je website verbeteren door de linkwaarde en relevantie van je pagina’s te vergroten. Door relevante interne links te plaatsen, kunnen de zoekmachines beter onderlinge verbanden leggen tussen de pagina’s op je website en zo een betere waarde aan de pagina koppelen. Dit kan je helpen om betere rankings in de zoekresultaten te verkrijgen.
Wat zijn de beste praktijken voor interne linkbuilding?
Enkele beste praktijken voor interne linkbuilding zijn onder andere:
- Gebruik relevante ankerteksten die relevant zijn aan de pagina
- Link naar gerelateerde pagina’s met vergelijkbare onderwerpen
- Zorg voor een natuurlijke linkstructuur en vermijd het overmatig gebruik van interne links
- Gebruik duidelijke en begrijpelijke linkteksten
- Controleer regelmatig op broken links en repareer ze indien nodig/mogelijk
Moet ik interne links op elke pagina plaatsen?
Hoewel niet verplicht is het wel een goed idee om interne links op zoveel mogelijk pagina’s van je website te plaatsen, vooral op de pagina’s die belangrijk zijn en die je wilt laten ranken in zoekmachines. Maar, zorg er wel voor dat de interne links relevant zijn en natuurlijk aanvoelen. Plaats geen interne links alleen maar om het plaatsen, maar zorg ervoor dat ze van toegevoegde waarde zijn voor je bezoeker.
Moet ik altijd naar de homepage linken?
Hoewel het bijna altijd wordt gedaan is het niet noodzakelijk om op elke pagina naar de homepage te linken. Het is een stuk belangrijker om te linken naar relevante pagina’s op je website. Als een interne link naar de homepage relevant is voor de context van het artikel of de pagina, dan kun je deze link zeker plaatsen. Anders kun je beter links plaatsen naar andere gerelateerde pagina’s op je website.
Laat een reactie achter