Meer Dan Een Link: De Diepte van Link Juice Ontcijferd

Link juice ook wel link equity genoemd, is de waarde die jouw website ontvangt doordat andere website naar jouw website toe linken. Zoekmachines maken gebruik van deze links om een berekening uit te voeren waarmee jouw domeinwaarde bepaald kan worden. Hierbij zal een hogere domein waarde resulteren in een hogere positie binnen de zoekmachines. Daarnaast zal dit ook de vindbaarheid en de mate waarin jouw website gecrawled wordt door zoekmachines verbeteren. 

Indien andere website naar jouw website verwijzen, dan moet dit haast wel een goede bron van informatie zijn. Althans zo bekijken zoekmachines zoals Google deze hyperlinks. Doordat zoekmachines jou nu als een goede bron van informatie zien zal dit resulteren in een hogere rangschikking van jouw website, daarnaast zal jouw domein waarde toenemen. Domein waarde ook wel domain authority genoemd wordt door een aantal verscheidende factoren beïnvloed. Een aantal van de bekende factoren zijn: de http-waarde, de relevantie en de autoriteit van de website. Zoekmachines gebruiken deze bekende factoren samen met een aantal onbekende factoren om jouw positie binnen de SERPs (ofwel zoekresultaten) te berekenen.

Hoe werk link juice?

Link juice wordt gebruikt in een berekening die zoekmachines uitvoeren om jouw pagerank re bepalen. Binnen de berekening voor de pagerank speelt ook het backlink profiel van een website een grote rol. Naast alleen de pagerank beïnvloed link juice ook je domain authority. Indien een website met een hoge domein autoriteit doorlinkt naar een pagina op een kleine/nieuwe website, dan vat een zoekmachine dit op als een teken van vertrouwen. Om dit vertrouwen in een goede basis mee te nemen in de berekeningen wordt hier een getal aan toegepast, de waarde die hier wordt opgebouwd wordt link juice genoemd.

De 5 factoren die linkwaarde bepalen

Er zijn een aantal verschillende factoren die invloed uitoefenen op de waarde van interne en externe links. Om te bepalen of een link waardevol is of kan zijn, is het ban belang om de vijf onderstaande punten in overweging te nemen voordat je een link plaatst.

1. De HTTP-waarde

HTTP staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol. HTTP zegt iets over de manier waarop de communicatie en de verbinding tussen jouw website, de server en de browser plaatsvindt. Een van de belangrijkste meetstaven hierbij is de page speed. Daarnaast geeft Google zelf aan dat websites met een tijdelijke 302 of zelfs een permanente 301 omleiding hun linkwaarde behouden. Echter is het toch slim om dit te controleren en waar mogelijk te vermeiden, aangezien het onbekend is of dit ook voor andere zoekmachines geldt.

2. Link positie

Zelf de manier waarop een link op een pagina is geplaatst heeft invloed op de waarde van een link, oftewel op de link juice die ontvangen wordt. Hyperlinks die verwerkt worden in de content geven meer waarde, autoriteit en context, ten opzichte van links die geplaats worden in de footer, header of sidebar. Zoekmachines houden tijdens het crawlen van een website rekening met de sitestructuur, daarnaast wordt er bij het crawl proces ook gekeken naar de context bij de links. Hierbij zijn contextuele links meer waardevol dan niet contextuele links. 

3. De hoeveelheid links op 1 pagina

Er is geen vaste regel over het aantal links dat je kan plaatsen op een pagina. Echter is het wel een aspect om rekening mee te houden bij het bouwen van jouw linkbuilding strategie. Indien een Hyperlink naar jouw website wordt geplaatst op een externe pagina vol met links naar andere websites, dan zal de ontvangen waarde ofwel de link juice minder zijn. De oorzaak hiervan is het feit dat de waarde van de website waar vanaf gelinkt wordt naar andere pagina’s verspreid wordt onder alle gelinkte pagina’s. Daarnaast zullen organische bezoekers jouw link snel over het hoofd zien.

4. Follow of no-follow

Een no-follow link geeft geen waarde door aan de naar toe gelinkte website. Hoewel ze niet ideaal zijn voor linkbuilding zijn ze wel ideaal voor andere toepassingen. Dit komt doordat no-follow links genegeerd worden door de crawlers van zoekmachines. Zorg er daarom altijd voor dat de links waarmee je de waarde van je website wilt opbouwen altijd follow links zijn.

5. Relevantie en autoriteit

De relevantie van een link is van kritische belang. Google en andere zoekmachines zijn tegenwoordig slim genoeg dat ze kunnen achterhalen of een link de juiste context bevat en relevant is voor de intentie. Gebruik daarom altijd links die toegevoegde waarde kunnen leveren aan het onderwerp. Deze relevantie van de links wordt op prijs gesteld door zoekmachines, wat weet terug valt te zien in de zoekresultaten.

Linkjuice optimaliseren

Maar hoe kun je jouw link juice verbeteren en het maximale halen uit deze waardevolle links? Hier zijn enkele strategieën:

Anchor text optimalisatie:

Zorg voor gevarieerde en relevante anchor texts om de context van de link te versterken en bij te dragen aan een natuurlijk linkprofiel.

Een goed geoptimaliseerde anchor text draagt bij aan de algehele waarde van de link en verbetert de relevantie ervan.

Social media signalen:

Hoewel directe links op sociale media geen link juice doorgeven, kunnen sociale signalen zoals likes, shares en comments indirecte invloed hebben op zoekresultaten. Een sterke aanwezigheid op sociale media kan de zichtbaarheid vergroten en indirect bijdragen aan de domeinwaarde.

Effectieve interactie op sociale media versterkt niet alleen de online aanwezigheid maar draagt ook bij aan een positief online imago.

Lokale linkbuilding:

Voor bedrijven met een lokale focus is het belangrijk om lokale links te verkrijgen, zoals vermeldingen op lokale bedrijvengidsen, recensiesites en lokale nieuwssites. Dit draagt bij aan lokale zoekoptimalisatie.

Het opbouwen van links van lokale bronnen vergroot de relevantie voor lokale zoekopdrachten en versterkt jouw positie in lokale zoekresultaten.

Periodieke link audits:

Voer regelmatig link audits uit om schadelijke links te identificeren en te verwijderen. Zoekmachines kunnen straffen opleggen voor onnatuurlijke linkbuildingpraktijken, dus het monitoren en verwijderen van schadelijke links is van groot belang.

Een gezonde linkomgeving draagt bij aan een positieve perceptie door zoekmachines en voorkomt straffen voor onnatuurlijke linkbuilding.

Guest blogging:

Schrijf gastartikelen voor gerelateerde websites binnen jouw branche om jouw expertise te tonen en waardevolle backlinks te verkrijgen.

Guest blogging versterkt jouw autoriteit binnen de branche en levert waardevolle links op vanuit betrouwbare bronnen.

Door deze strategieën toe te passen, kun je niet alleen jouw link juice optimaliseren maar ook de algehele prestaties van jouw website in zoekmachines verbeteren. Het is van essentieel belang om deze factoren in overweging te nemen bij het ontwikkelen van een effectieve linkbuildingstrategie.

De conclusie over link juice

In de wereld van online zichtbaarheid is link juice essentieel voor het bepalen van de positie en waarde van jouw website. Door bewust om te gaan met factoren zoals anchor text, sociale signalen, lokale linkbuilding en regelmatige link audits, kun je niet alleen jouw link juice optimaliseren maar ook de algehele prestaties van jouw website verbeteren. Het opbouwen van domeinwaarde draagt niet alleen bij aan SEO maar verbetert ook de naamsbekendheid en het imago van jouw online aanwezigheid.

Veelgestelde vragen over linkjuice

Link juice is de waarde die een website ontvangt door inkomende links van andere websites, wat de positie in zoekmachines beïnvloedt.

Het wordt berekend door zoekmachines in algoritmes die rekening houden met factoren zoals pagerank, backlink profiel, en domein autoriteit.

Gevarieerde en relevante anchor texts versterken de context van de link, waardoor de waarde ervan toeneemt.

Sociale signalen, zoals likes en shares, hebben indirecte invloed op zoekresultaten en dragen bij aan de algemene domeinwaarde.

Lokale links, zoals vermeldingen op bedrijvengidsen, vergroten de relevantie voor lokale zoekopdrachten en versterken de lokale positie in zoekresultaten.

Het wordt aanbevolen om regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartaal, link audits uit te voeren om schadelijke links te identificeren en te verwijderen.

Follow links dragen waarde over aan de gelinkte website, terwijl no-follow links dit niet doen. Follow links zijn ideaal voor linkbuilding.

Gastbloggen toont expertise en levert waardevolle backlinks op, waardoor de autoriteit binnen de branche wordt versterkt.

Door het opbouwen van domeinwaarde verbetert link juice niet alleen de zoekpositie maar draagt het ook bij aan de algemene naamsbekendheid en het online imago van de website.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.