Alles wat je moet weten over Spam: Van Spam Mails tot Gevaren

Spam is de verzamelnaam voor ongewenste en vaak ongevraagde digitale communicatie. Spam bestaat vaak uit het verzenden van massa’s e-mailberichten, ook bekend als spam mail. Spam kan echter ook verzonden worden via een sms, telefoongesprek of via een social media chat. 

De daadwerkelijke inhoud van spam verschilt enorm, maar het bijna altijd gericht op een commerciële transactie. Er is ook een deel van spam wat meer dan alleen financiële schade veroorzaakt. Er zijn verschillende cybercriminelen die met spam jouw gegevens proberen te krijgen. 

Wat is een spam mail?

Een spam mail is een email die jij en een groot aantal anderen ongevraagd hebben gekregen. De verstuurder van het spam mailtje heeft jouw e-mailadres weten te bemachtigen. Ga daarom ook altijd zuinig om met jouw email adres. Laat nooit je email achter op een onbetrouwbare website.

Is spam hetzelfde als phising?

Maar wanneer spreken we over spam en wanneer over phising? Spam is vrijwel altijd relatief ongevaarlijk. Je kunt spam het beste zien als een vorm van ongevraagde folders in de brievenbus. Phising heel vergelijkbaar in de methodes, maar hebben vrijwel altijd een slecht doel. Doormiddel van phising willen cybercriminelen jouw gegevens, denk aan wachtwoorden, bankgegevens etc. Bij phising gaan ze vaak een stuk verder om je te overtuigen, zo kunnen ze bijvoorbeeld een bank of een overheidsorganisatie nadoen.

Wanneer is een bericht spam?

Wanneer is iets nou echt spam? Dit is lastig vast te stellen, maar er zijn wel een paar veel voorkomende kenmerken: 

  1. Je hebt je niet zelf ingeschreven om het bericht te ontvangen
  2. Je ontvangt veel berichten van de afzender
  3. Het gaat vaak over wat duistere takken, zoals crypto kopen, cursussen om veel geld te verdienen, beleggingen of zelfs viagrapillen

 

Als je ooit een keer iets bij een webshop hebt besteld, heb je waarschijnlijk ervaren dat je mailtjes krijgt over je bestelling. Een aantal weken daarna krijg je ineens allerlei reclames van de winkel in je mailbox. Let goed op tijdens het bestelproces, vaak staat hier een vinkje voor een nieuwsbrief, waar JIJ mee akkoord bent gegaan. Dit lijkt heel erg op spam, maar omdat jij aangaf dat je deze mailtjes wou ontvangen, is dat het niet. Wil je van deze mailtjes af? Schrijf je dan uit voor de nieuwsbrief.

zijn spam berichten gevaarlijk?

Spam is in de meeste gevallen vrij onschuldig, daarentegen zijn ze vaak wel heel irritant en vervelend. We adviseren om alle spam mailtjes die je ontvangt, als spam aan te vinken in je mailbox. Hierdoor wordt je mailbox slimmer en zal je minder overlast ervaren. Daarnaast is het lastig om spam van phising te onderscheiden, om dan veilig te zijn is het verstandig om er gewoon niet op in te gaan.

Conclusie

Spam is voornamelijk een irritatie in je inbox, maar het kan ook gevaarlijk zijn als het wordt verward met phishing. Herken de kenmerken van spam, bescherm jezelf door ze te markeren en wees voorzichtig met waar je jouw e-mailadres achterlaat. Het is beter om op safe te spelen en geen enkele verdachte e-mail te openen

Veelgestelde vragen over spam

Een spam mail is een ongevraagde e-mail die je, samen met vele anderen, ontvangt. De afzender heeft je e-mailadres verkregen en gebruikt dit voor commerciële of soms zelfs kwaadaardige doeleinden. Wees voorzichtig met het delen van je e-mailadres.

Nee, spam en phishing zijn verschillend. Spam is meestal onschadelijk, terwijl phishing kwaadaardig is. Phishing-pogingen hebben als doel om persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en bankgegevens, te stelen, vaak door zich voor te doen als legitieme organisaties.

Het is moeilijk om precies te bepalen wanneer een bericht spam is, maar er zijn veelvoorkomende kenmerken. Dit omvat ongevraagde ontvangst, frequente berichten van dezelfde afzender en inhoud over dubieuze onderwerpen zoals cryptocurrency, cursussen om snel geld te verdienen of beleggingen.

Over het algemeen zijn spamberichten niet direct gevaarlijk, maar ze kunnen wel hinderlijk zijn. Het is echter moeilijk om spam van phishing te onderscheiden, dus het is verstandig om nooit op verdachte e-mails te reageren. Markeer spam om je inbox te optimaliseren en wees altijd op je hoede.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.