Ontdek je Concurrentievoordeel: Hoe je opvalt in een verzadigde markt

Veel ondernemers herkennen het gevoel: “Mijn markt is verzadigd en daarom is het extreem moeilijk om klanten te krijgen!” Dit is de meest voorkomende zorg die ik heb geïdentificeerd onder de ondernemers met wie ik heb gesproken.

Vroeger was het eenvoudiger om klanten te krijgen toen er slechts twee of drie nationale spelers waren om mee te concurreren. Nu moeten we allemaal concurreren met de grote jongens, de lokale kleine spelers (zoals wij), en nog wat andere bedrijven van over de hele wereld die onze ideale klant op internet heeft gevonden!

Wanneer ik een bedrijf tegenkom dat moeite heeft om klanten te krijgen omdat de markt “verzadigd” is, is het eerste wat ik doe het vinden van zijn concurrentievoordeel of unique selling point (USP).

Zelfs als ze alleen een verkoopbrief, e-mailtekst of landingspagina-tekst nodig hebben, vraag ik altijd naar hun concurrentievoordeel. En als ze het niet weten, maak ik het mijn eerste taak om het te ontdekken. Je zult later zien waarom, maar laten we doorgaan.

Het zal je verbazen dat zelfs in de meest “verzadigde” niches, ik altijd het concurrentievoordeel voor mijn klanten heb gevonden. In deze post deel ik wat ik doe om het concurrentievoordeel voor mijn klanten te ontdekken. Ik onthul ook een tekortkoming die ik heb gevonden in de zakken van veel bedrijven waardoor ze klanten verliezen.

(Houd er rekening mee dat mijn klanten tot nu toe startups en middelgrote merken zijn geweest die een deel van de markt voor zichzelf wilden afsnijden. Dus de ideeën die ik deel, zullen worden afgestemd op die ervaringen.)

Als jouw bedrijf worstelt met het bovenstaande probleem, lees dan verder om te leren hoe je het kunt oplossen.

Begin altijd met de normen

Dit is meestal wetenschappelijk. Hier probeer ik te leren aan welke product- of dienstnormen bedrijven in die niche moeten voldoen volgens de wet of verwacht worden door conventie.

Als het een voedselbedrijf is, zoek ik naar voedings- of hygiënenormen. Als het een dienstverlenend bedrijf is, zoek ik naar regels die de betrokkenheid van de klant regelen. Ik lees wetenschappelijke artikelen indien nodig. Ik zoek de normen op en maak er aantekeningen van.

Voel dan de polsslag van de markt

Wat zijn de algemeen aanvaarde gevoelens die in jouw markt bestaan? Om dit te vinden, zoek ik de klanten, gebruikers of gebruikers van dezelfde of vergelijkbare producten op. Ik stalk online forums op Reddit, voer zoekopdrachten uit op Twitter (of X), zoek Facebook-groepen op en vervolgens andere niche-specifieke forums en blogs.

Mijn doel? Om te leren…

  • Wat de markt leuk vindt aan het product of hun concurrentie.
  • Wat ze verafschuwen aan het product of hun concurrentie.
  • En waar ze naar verlangen of om schreeuwen en onmiddellijk moeten oplossen.

Ik maak ook aantekeningen van de taal die ideale klanten gebruiken bij het uiten van zichzelf.

Bespioneer de concurrentie

Ik geniet altijd van dit gedeelte. Ik doorzoek de algemeen bekende concurrenten (vooral die van vergelijkbare omvang als mijn klant). Ik bekijk hun advertenties, social media-berichten en e-mailmarketingberichten. Ik zoek meestal naar wat ze goed en fout doen en waar ze stil over zijn.

Ik probeer te identificeren welk aspect van hun boodschap goed resoneert met de markt. Of welke gebreken er bestaan in hun marketing. Met het klantenonderzoek in gedachten zoek ik ook naar de grote gaten in hun boodschap (kansen die ze missen).

Terug naar de klant: tijdens en na mijn externe onderzoekswerk presenteer ik mijn bevindingen aan mijn klant. Samen doorlopen we de informatie om te identificeren:

  • Welke branchenormen ze overtreden en hoe ze dat kunnen oplossen? (Als ze het niet kunnen oplossen, vinden we een noodoplossing of tijdelijke maatregel die we in mijn tekst kunnen presenteren om bezwaren van de prospect aan te pakken.)
  • Welke branchenormen ze naleven? Hier controleer ik het met het klantenonderzoek om degene te identificeren waar de markt het meest sterk over voelt en maak aantekeningen om ze te benadrukken in al mijn teksten.
  • Wat ze al goed doen volgens de verwachtingen van de consument.
  • Wat ze verkeerd doen volgens de verwachtingen van de klant. (Kan het onmiddellijk worden opgelost? Zo niet, vraag ik me af of het een punt is waar de markt sterk over voelt, en dan zoek ik een manier om het aan de markt uit te leggen.)
  • Waar de concurrentie hen overtreft. (Ik heb gemerkt dat het vaak een kwestie is van de concurrentie die beter is in het laten zien aan de markt dan mijn klant, en niet altijd over het hebben van een slechter product of service.)
  • Waar ze de concurrentie overtreffen.

Ik neem alle informatie die ik heb verzameld en beslis dan hoe ik deze ga gebruiken in mijn teksten. Ze helpen me het unieke verkoopargument of concurrentievoordeel te identificeren dat mijn klant heeft ten opzichte van de concurrentie.

Ik gebruik zelden alle informatie die ik heb verzameld, vooral als het contract slechts betrekking heeft op een klein deel van hun marketing. Maar het helpt om gewapend te zijn met deze informatie omdat het me in staat stelt de krachtigste truc toe te passen die ik heb gevonden die bestaat voor middelgrote bedrijven.

Wat is de truc?

Te weinig informatie!

De meest voorkomende fout die ik heb gevonden bij worstelende bedrijven is hoe ze informatie gebruiken. Om de een of andere reden hebben ondernemers zich laten verleiden om bedrijfsinformatie te behandelen alsof het al algemene kennis is.

Ze realiseren zich niet dat hoewel van hen verwacht kan worden dat ze begrijpen hoe ze het product of de dienst volgens de normen leveren en de klant tevredenstellen, de klant zelden weet wat die processen zijn!

Ik heb dit gezien bij mijn klanten, en ook bij de meeste van hun concurrenten (toegegeven, sommigen zijn goed in het maximaliseren van informatie).

Dus wat doe ik? (En wat moet jij doen voor jouw bedrijf?)

Toon de markt. Ik laat hen zien hoe we resultaten voor hen behalen. Voor de concurrentie zal dit geen nieuws zijn omdat iedereen het doet. Maar voor de doelmarkt heeft het het potentieel om hen te verbazen!

Dit is wat wij copywriters de unieke werkwijze (UM) zijn gaan noemen. Het is zelden uniek omdat niemand anders het doet. Nee. Het is uniek omdat niemand anders het aan de markt laat zien!

Dus, als je een bedrijfseigenaar bent die zich afvraagt waarom jouw bedrijf moeite heeft om klanten, gebruikers of klanten (voor je app) te krijgen, overweeg dan alles wat ik heb gedeeld en pas het toe op jouw bedrijf.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.