8 Redenen waarom ook jij Google Ads moet gebruiken

Google Ads Logo

Google Ads, vroeger ook wel AdWords genoemd, is een tool van Google om betaalde advertenties in de organische zoekresultaten te tonen. Deze advertenties staan vaan boven- of onderaan de zoekresultaten. Doormiddel van deze advertenties kun je veel aandacht genereren, maar er kunnen ook andere redenen zijn om gebruik te maken van Google Ads. In dit artikel lees je 8 redenen waarom OOK jij gebruik zou moeten maken van deze advertenties. 

Wat is Google Ads?

Voor het geval dat je nog niet bekent met met Google Ads, is het verstandig om eerst daadwerkelijk te weten wat dit platform nou precies is. Google Ads is een platform van Google waarmee jij doormiddel van betaalde advertenties jouw aanbod kan laten zien aan mensen die daar naar opzoek zijn. In de drukke wereld van internetmarketing waar iedereen zoveel mogelijk in het zicht wil staan, is dit dan ook van cruciaal belang. In de online wereld gaat alles onvoorstelbaar snel. Een gebruiker van Google heeft een specifieke intentie bij zijn/haar zoekopdracht. Of dit nu informatiewinning, iets kopen, contact zoeken of een geheel ander doel is, hoe sneller de gebruiker dit doel kan halen, hoe beter. Doormiddel van Google Ads sta jij hoog in de Serp (search engine results page) waardoor de kans groter is dat de gebruiker jouw website kiest voor zijn/haar doel. 

Zichtbaarheid

De eerste en gelijk een hele belangrijke reden waarom het van belang is om gebruik te maken van Google Ads licht enigszins voor de hand: het verhoogt je zichtbaarheid. Doordat je hoger dan de organische zoekresultaten komt te staan zullen mensen sneller jou website bezoeken. Hierdoor zul je meer bezoekers generen, wat weer leidt meer conversies

Je speelt in op de zoekintentie

Stel je een voor: je bent op zoek naar nieuwe sokken. Als je dan een advertentie ziet voor een nieuwe stropdas, zal deze onrelevant voor je zijn. Je ziet de advententie wel, maar de kans dat je er op klikt is nihil. Deze advertentie heeft namelijk niks te maken met wat jij wil bereiken met je zoekopdracht. 

Doormiddel van Google Ads zorg je ervoor dat jouw advertentie aansluit op de zoekintentie van de gebruikers. Zodra een gebruiker dan gaat zoeken naar sokken, zal jouw geweldige sokken winkel bovenaan komen te staan. Doormiddel van Google Ads kan je namelijk zelf instellen bij welke termen je advertentie wordt getoond. Hierbij is het mogelijk om enorm specifiek te werken, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Rode sokken, of goedkope sokken. Houd hierbij ook rekening met het uitsluiten van zoektermen zodat je niet tevoorschijn komt bij een zoekopdracht zoals stropdassen. 

Door op deze manier te werken ga je enorm efficiënt om met je marketingbudget. Je betaalt namelijk enkel als iemand op je advertentie klikt. Het zou dan ook enorm zonde zijn als je advertentie onder de verkeerde doelgroep komt, deze wel klikken, maar niet overgaan op conversie. Als je met Google Ads op de juiste manier hierop inspeelt zal je dit voorkomen. 

Een specifieke doelgroep aanspreken

om een online marketing campagne succesvol te laten draaien moet je weten wat je doelgroep is. Je zult moeten weten hoe de mensen die jij graag wil aanspreken zich gedragen, hoe ze graag aangesproken willen worden, waar ze te vinden zijn, welke interesses ze hebben, etc. 

Hoe specifieker je jouw advertentie richt op je doelgroep, hoe beter deze zal presteren. Google beoordeelt namelijk altijd jouw advertenties. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Zoals in het vorige stuk beschreven is de zoekintentie enorm belangrijk, Google houdt in combinatie hiervan en andere factoren bij hoe goed jouw advertentie scoort. Klikken mensen bijvoorbeeld op jouw advertentie, maar gaan ze daarna gelijk weer weg? Dan werkt dit enorm in jouw nadeel. De webpagina waar je naar toe linkt in de advertentie sluit hierdoor in de ogen van Google niet aan op de zoekintentie van de gebruiker. Speel je echter beter in op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers? Dan zal je een stuk beter scoren. 

Krijg inzichtelijke resultaten

Online marketing kenmerkt zich door de volgende stappen: bedenken, uitvoeren, meten, leren, aanpassen en het rijtje opnieuw doorlopen. Dit proces hoe tijdrovend het ook kan zijn is enorm belangrijk om de meest optimale resultaten te kunnen halen. Misschien was jouw super originele idee in de praktijk toch niet helemaal zo passend als je had verwacht en zul je jouw advertenties nog bij moeten stellen. 

Een groot voordeel van Google Ads is dat je een flink aantal nuttige gegevens zoals de campagnestatus, Cost per Click, het aantal vertoning, het aantal kliks, interactie percentage, kosten per campagne, aantal conversies etc., allemaal op een overzichtelijke manier te vinden zijn 

Je betaalt alleen per klik

Een groot voordeel van Google Ads is dat je enkel betaalt per klik. Je stelt een budget in voor de campagne, hierin zul je wel rekening moeten hoeden met de gemiddelde CPC van de zoekwoorden en de budgetten van je concurrenten. Google Ads werkt doormiddel van enorm snellen veilingen, binnen splitseconden worden de beschikbare advertentieplekken geveild aan de hoogste bieder op dat moment. Zo hoog mogelijk inzetten op de cost per clik is niet altijd de beste strategie die je kan inzetten, gezien niet elke klik ook daadwerkelijk leidt tot een conversie. 

Controle over je uitgaven

Online marketing kan enorm duur zijn als je niet precies weet wat je doet. Met behulp van Google Ads hoef je niet bang te zijn om de grip op je kosten te verliezen. Naast het feit dat je enkel betaalt als iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt, kun je ook een maximum bedrag instellen. Ideaal als je een beperkt budget hebt of niet teveel in een keer wilt uitgeven aan je marketingcampagne. Daarnaast is het ook mogelijk om per dag of per maand een maximaal budget in te stellen. 

Er zijn verschillende soorten advertenties beschikbaar

Binnen Google Ads zijn er veel verschillende soorten campagnes die je kunt opzetten. Een van de meest gangbare en meest gebruikte manieren is de tekst advertentie die zichtbaar is in de organische resultaten. Hierbij gaat het enkel om een tekst met een link naar jouw webpagina. 

Naast tekst advertenties zijn er ook display advertenties. Deze advertenties worden getoond in het Google Display Ad Network. Dit netwerk bestaat voornamelijk uit websites die doormiddel van reclame hun inkomsten generen, zoals nieuwswebsites of bijvoorbeeld blogs zoals deze. Op deze website worden vaak banners getoond, dit zijn de display ads. 

Naast de voorgaande twee kan je ook gebruik maken van Google Shopping. Doormiddel van deze advertenties wordt jouw aanbod in een rijtje producten getoond als iemand een zoekopdracht uitvoert. 

Continu verbeteren met A/B Testen

Google Ads maakt het enorm makkelijk om jouw advertenties constant een stukje beter te maken. Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf, maar je kan gebruik maken van de Ai van Google. Zo is het mogelijk om binnen een campagne meerdere advertenties te maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld 2 of 3 advertenties maken voor dezelfde campagne, maar dan allemaal met een andere stijl of insteek. Na verloop van tijd kun je zien hoe goed elke advertentie heeft gescoord. Google zal dan ook zelf de betere advertentie tonen en de zwakkere varianten minder vaak tot niet. 

De best scorende advertentie kun je ook weer gebruiken voor een nieuwe campagne, waar je weer een aantal extra varianten van de advertentie maakt. Op deze manier zet jij doormiddel van A/B testen in op het maken van de best mogelijke advertentie, die hoge interactie en conversie oplevert. Als je dit proces over de langere termijn uitvoert zullen je advertenties elke keer een stukje beter worden en zullen je campagnes steeds meer omzet behalen. 

Conclusie

Google Ads is veel meer dan alleen betaalde advertenties. Het is een krachtige marketingtool waarmee je je online zichtbaarheid vergroot, je doelgroep bereikt, je budget beheert en continu kunt verbeteren. Met de juiste strategie en inzichten kun je jouw online campagnes naar een hoger niveau tillen en betere resultaten behalen.

Veelgestelde vragen

Google Ads is de nieuwe naam voor wat vroeger AdWords heette. Het is een platform van Google waarmee je betaalde advertenties kunt weergeven in de zoekresultaten en op andere websites.

Google Ads plaatst jouw advertenties boven of onder de organische zoekresultaten, waardoor mensen sneller jouw website bezoeken en je meer bezoekers genereert.

Je kunt zeer specifiek adverteren door zoektermen te selecteren waarbij jouw advertentie wordt weergegeven. Je kunt ook demografische gegevens, locaties en interesses van je doelgroep instellen.

Met Google Ads kun je meerdere advertentievarianten maken en testen welke beter presteren. De beste advertentie wordt automatisch vaker getoond.

Je kunt een budget instellen en betalen per klik. Hierdoor heb je controle over je uitgaven. Je kunt ook dagelijkse of maandelijkse budgetlimieten instellen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.