Smart Bidding in Google Ads

Google Ads, ook wel bekend onder de oude naam Google Adwords. Google Ads is al jaren een van de meest populaire advertentieprogramma’s. Dit komt onder meer doordat deze tool veel verschillende functionaliteiten aanbiedt. Een van deze praktische functies is Smart Bidding. Smart Bidding maakt het mogelijk om op een geautomatiseerde wijze een bod uit te 

brengen voor het plaatsen van een advertentie. Dit bespaart natuurlijk heel wat tijd, moeite en daarnaast ook nog eens geld. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen van Smart Bidding, zal deze tool wel op de juiste manier ingezet moeten worden. In dit artikel leggen we jou uit hoe je het maximale uit Smart Bidding kan halen.

Wat is smart bidding?

Google Ads maakt het mogelijk om advertenties in de zoekresultaten van Google te plaatsen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te adverteren op alle partnerwebsites van Google. Het gebruik maken van deze advertentieruimte kost natuurlijk wel geld. Op het moment dat dat er een stukje advertentieruimte beschikbaar is, voert Google Ads een veiling uit. Degene die aan het eind van de veiling Het hoogste bod heeft uitgebracht wordt de veiling, en kan gebruik maken van de advertentieruimte. Indien je gebruik maakt van een Smart Bidding strategie, dan zal het algoritme van Google automatische het meest optimale bod voor jou uitrekenen. Hiervoor gebruikt het algoritme van Google alle data dat zich in jouw account bevindt. Hoe meer gegevens het algoritme kan verzamelen en analyseren, des te beter het algoritme wordt in het uitrekenen van het perfecte bod.

Kies een bied strategie

Het algoritme kan alleen uitrekenen wat het beste bod is voor jouw advertentie als het weet wat jij daadwerkelijk met jouw advertentie wil bereiken. Oftewel wat is het primaire doel van jouw advertentie. Om ervoor te zorgen dat het algoritme correct voor jou aan de slag kan gaan, zal je eerst een specifieke biedingstrategie moeten selecteren. Je hebt de keuze tussen een aantal verschillende strategieën, echter hebben we hier de belangrijkste beschreven.

1. klikken maximaliseren

Wil je meer verkeer naar jouw website genereren met jouw advertentie? Kies dan voor de strategie voor Klikken maximaliseren. Indien deze strategie wordt gekozen, worden biedingen zo ingeschakeld dat je binnen jouw budget zoveel mogelijk klikken kan genereren.

2. Conversie optimalisatie

Wil je doormiddel van jouw advertentie meer conversies genereren? In dit geval heb je een aantal verschillende keuzes die je kan maken. Allereerst kan je kiezen voor Aantal conversies maximaliseren. Zoals de naam al zegt, worden er bij deze strategie je biedingen zo ingesteld dat het aantal conversies binnen jouw budget gemaximaliseerd wordt. Gaat het je niet om het aantal conversie maar de waarde hiervan? Dan is de beste keuze die je kan maken Doel-CPA. Deze strategie stelt je biedingen zo in dat je zoveel mogelijk conversies kan realiseren tegen de doelkosten per actie. De bijbehorende doelkosten dien je zelf in te stellen.

3. Winst boosten

Indien je de winst van je organisatie een boost wil geven, is het verstandig om voor Doel-ROAS te gaan. Bij deze strategie geef je aan hoeveel procent van de verkoopprijs een conversie maximaal mag gaan kosten.

Wat zijn de voordelen van Smart bidding?

Gebruik maken van Google Ads Smart Bidding, geeft een aantal diverse voordelen. Google Ads krijgt continu meer functies en mogelijkheden, hierdoor kan je reclamecampagnes constant beter afstellen op jouw organisatie en de bijbehorende doelgroep. Echter zit aan elk voordeel zijn nadeel vast. Gezien er steeds meer factoren zijn om rekening mee te houden kost het ook steeds meer tijd en moeite om uit te rekenen wat jij maximaal op een advertentieruimte kan bieden. Smart Bidding is hier een perfect middel voor, Smart Bidding zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van jouw budget. Doordat je zelf een strategie kan kiezen, valt Smart Bidding perfect af te stellen op de doeleinden en behoeftes van jouw organisatie.

3 tips voor het inzetten van smart bidding

Ben jij nu enthousiast geworden en wil je ook gebruik gaan maken van Smart Bidding? Lees hier onze top tips om gebruik te maken van Smart Bidding.

1. Zorg voor voldoende data

Des te meer data het algoritme kan verzamelen en verwerken, des te beter het algoritme zal functioneren en hoe beter jouw biedingen geoptimaliseerd kunnen worden. Je zal daarom het meeste van Smart Bidding kunnen profiteren indien je al een tijdje gebruik maakt van Google Ads. Daarnaast is het cruciaal om niet van veel verschillende campagnes gebruik te maken. Indien je veel verschillende campagnes hebt lopen, is de kans aanwezig dat elke individuele campagne niet voldoende data ontvangt om correct te functioneren. Om dit te kunnen voorkomen is het mogelijk om campagnes te combineren. Echter is niet alleen van belang dat er voldoende data beschikbaar is, maar deze data zal ook nog eens stabiel moeten zijn. Als er in je data constant hoge pieken en lage dalen aanwezig zijn, kan het algoritme hier vrij weinig mee. In dit soort situaties is het vaak slimmer om met handmatige biedingen te werken.

2. Testen, meten, evalueren & herhalen

Vaak is te zien dat beginnende marketeers en ondernemers de door hen gekozen strategie uit enthousiasme onmiddellijk over hun gehele account toepassen. Echter is het juist aan te raden om dit niet te doen. Het is immer nog maar de vraag of Smart Bidding daadwerkelijk wel betere resultaten geeft dan handmatige biedingen. Om die reden is het slim om eerst een tijdje te experimenteren met verschillende biedstrategieën, en de resultaten naast elkaar te leggen om te vergelijken. Daarnaast is het van cruciaal belang om deze resultaten ook te vergelijken met handmatig bieden.

3. Blijf waakzaam

Vaak wordt er gedacht dat door Smart Bidding jij als adverteerder zelf niks meer hoeft te doen. Helaas is dit niet het geval, Smart Bidding is geen wondermiddel. Smart Bidding is een tool dat jou alleen helpt op het gebied van het plaatsen van biedingen. Deze tool zal er helaas niet voor zorgen dat jouw advertenties plotseling van hogere kwaliteit zijn. Daarnaast zal je natuurlijk wel nog steeds zelf zoekwoordenonderzoek moeten doen. Met andere woorden als je advertenties van slechte kwaliteit zijn en je daarbij niet op de juiste zoekwoorden adverteert, dan zullen je advertenties ook met smart bidding weinig resultaat opleveren.

Conclusie

Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, is al lange tijd een krachtig hulpmiddel voor adverteerders. Eén van de meest waardevolle functies binnen Google Ads is Smart Bidding, waarmee je op geautomatiseerde wijze biedingen kunt plaatsen om advertentieruimte te verkrijgen. Het gebruik van Smart Bidding kan veel tijd en geld besparen, maar het vereist wel de juiste strategie voor optimale resultaten.
Smart Bidding is gebaseerd op geavanceerde algoritmen die biedingen automatisch optimaliseren op basis van de gegevens in je account. Hoe meer gegevens het algoritme kan verzamelen en analyseren, hoe nauwkeuriger het biedingen kan berekenen. Maar om dit te laten werken, moet je eerst een biedstrategie selecteren die past bij je doelen, zoals klikken maximaliseren, conversie-optimalisatie of winstverhoging.
Het gebruik van Smart Bidding in Google Ads biedt diverse voordelen, waaronder efficiënt budgetgebruik en nauwkeurige biedingen die zijn afgestemd op je bedrijfsdoelstellingen. Het stelt je in staat om je advertentiecampagnes te verfijnen en te optimaliseren voor je doelgroep.

Veelgestelde vragen over smart bidding

Smart Bidding is een geautomatiseerde biedingsstrategie binnen Google Ads die gebruikmaakt van geavanceerde algoritmen om biedingen te optimaliseren voor advertentieruimte op basis van jouw doelstellingen.

Er zijn verschillende biedstrategieën beschikbaar, waaronder klikken maximaliseren, conversie-optimalisatie en winstverhoging. De strategie die je kiest, hangt af van je doelen.

optimaal te profiteren van Smart Bidding, is het belangrijk om voldoende stabiele gegevens te hebben, te experimenteren met biedstrategieën en waakzaam te blijven in het optimaliseren van je advertenties en zoekwoorden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.