Het Mysterie van de Thought Leader Ontcijferd

Wat is in hemelsnaam een ”thought leader”? Als je ooit als een verloren puppy bij een bedrijfspresentatie hebt gezeten en je afvroeg wat die term nou eigenlijk betekent, dan ben je niet alleen. Het lijkt alsof iedereen tegenwoorden zichzelf een ”thought leader” noemt, van Linkedin-profielen tot trendy bedrijfspagina’s. Maar laten we eens wat dieper ingaan op dit begrip en proberen te achterhalen wat er echt achter schuilgaat. 

Het label van thought leader: Zelfpromotie of Substantie?

Sommige bronnen beschrijven een thought leader als iemand die enorm veel onzin uitkraamt en doet alsof het diepzinnig is. In plaats van daadwerkelijk iets van waarde te produceren, praten ze gewoon enorm veel. Het lijkt wel alsof deze types overal te vinden zijn. Een andere ietwat verontrustende definitie is iemand zonder praktische vaardigheden. Dat klinkt niet bepaal als een leider toch? En dan hebben we nog de bewering dat een thought leader simpelweg een werkloze managers is die aan zijn of haar titel vastklampt. 

De realiteit van Thought Leadership

Maar laten we niet te cynisch zijn. Er zouden toch wel echte thought leaders zijn daarbuiten, mensen en bedrijven die daadwerkelijk vernieuwend en invloedrijk zijn in hun industrie. Echter, sommigen beweren juist dat het zelf benoemen als thought leader bijna garandeert dat je er geen bent. Dus wees altijd een tikkeltje sceptisch als je iemand tegenkomt die zichzelf deze titel geeft. 

Thought Leadership in de praktijk

Laten we nu eens kijken naar de praktische kant van het verhaal. Een thought leader lijkt vaak meer geïnteresseerd in het bedenken van ideeën dan in het uitvoeren ervan. Je kent vast wel dat type, de persoon die briljante concepten bedenkt, maar als het op de uitvoering aankomt, opeens vaag wordt. Alsof ze geloven dat hun ideeën op magische wijze tot leven zullen komen zonder enige moeite.

De taal van de thought leader

En dan die vreemde mix van jargon die je vaak ziet bij zogenaamde thought leaders. “Strategische thought leader, met een multidisciplinaire achtergrond, die paden creëert door complexe zakelijke problemen terwijl de klant mijn Noordster is.” Het lijkt alsof ze een kommetje alphabetsoep hebben gegeten en nog steeds geen zinvolle zin kunnen produceren. Soms is minder echt meer.

Het oordeel over thought leaders

Maar laten we niet te pessimistisch worden. Misschien is er toch wel waarde in het concept van thought leadership. Misschien zijn er mensen en bedrijven die echt waardevolle inzichten bieden en anderen inspireren om hetzelfde te doen. Misschien moeten we gewoon door al het lawaai filteren en de echte thought leaders vinden tussen al die zelfbenoemde experts.

Conclusie: Het zoeken naar de Echte thought leaders

Dus, wat hebben we geleerd over thought leaders? Ze zijn misschien niet altijd zo indrukwekkend als ze zichzelf voordoen. Soms zijn ze gewoon mensen die veel praten en weinig doen. Maar aan de andere kant zijn er misschien toch wat echte pareltjes tussen al die wannabe’s. Misschien is het gewoon een kwestie van zoeken en filteren. En wie weet, misschien ben jij wel de volgende grote thought leader.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.