Hoe kan je jouw klanten netjes om reviews vragen?

Als bedrijf wil je natuurlijk graag dat je klanten hun ervaringen delen en positieve reviews achterlaten. Het achterlaten van reviews kunnen immers de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten, het vertrouwen van potentiële klanten winnen en misschien wel het belangrijkste meer verkopen genereren. Maar hoe vraag je nu op een nette manier om een review? In dit artikel bespreken we een aantal tips en trucks om klanten aan te moedigen om hun ervaring te delen en om de kans op een positieve review te vergroten. 

Bied een goede klantenervaring

Misschien wel de meest voor de hand liggende, maar ook de beste manier om klanten aan te moedigen een review achter te laten, is door een geweldige klantenervaring aan te bieden. Als een klant heel tevreden is met jouw product/dienst, is de kans een stuk groter dat ze hun ervaring graag willen delen met een ander. Bied daarom altijd uitstekende klantenservice, reageer snel op vragen en klachten, en zorg er altijd voor dat je product/dienst van een hoge kwaliteit is. Als klanten heel blij zijn met wat ze hebben ontvangen, is de kans groot dat ze graag een positieve review willen schrijven. 

Vraag op het juiste moment om een review

Een andere belangrijke factor is om je klant op het juiste moment om een review te vragen. Als je deze vraag te vroeg stelt, voordat de klant ervaring op heeft kunnen doen met jouw product/dienst, kan dit leiden tot onvolledige of onnauwkeurige feedback. Aan de andere kant van deze munt, als je deze vraag te laat stelt, kan de klant zich waarschijnlijk niet meer of slecht herinneren hoe deze jouw product/dienst heeft ervaren. Het is daarom belangrijk om te wachten tot de klant jouw product of dienst heeft ontvangen en deze voldoende heeft kunnen uitproberen, maar wacht hierbij dus ook niet te lang. 

Gebruik de juiste kanalen

Het is belangrijk om via de juiste kanalen jouw klanten om een review te vragen. Dit kan enorm variëren afhankelijk van het soort bedrijf en de doelgroep. Een aantal veel gebruikte kanalen om te vragen om een review zijn: email, social media en je eigen website. Het kan helpen om te overwegen welke kanalen jouw doelgroep het meeste gebruiken om met jouw bedrijf te communiceren en deze te gebruiken om een review te vragen. 

Maakt het achterlaten van een review makkelijk

Probeer om ervoor te zorgen dat het achterlaten van een review zo gemakkelijk mogelijk is. Als dit proces namelijk te moeilijk of tijdrovend is, zal dit ontmoedigend werken en de kans op een review een stuk verkleinen. Maak daarom het proces om een review achter te laten zo snel en makkelijk mogelijk. Om dit proces gestroomlijnd aan te bieden kun je gebruik maken van een feedback tool zoals Trustpilot of Trustedshops

Laat je klanten weten waarom reviews belangrijk zijn

Een andere manier om je klanten te motiveren om een review achter te laten, is door simpelweg aan te geven waarom het belangrijk is. Leg bijvoorbeeld uit hoe reviews jouw bedrijf kunnen helpen om beter zichtbaar te worden in zoekmachines. Of benadruk hoe jouw bedrijf constant werkt aan het verbeteren van de klantenervaring en dat feedback van de klanten daarbij van onschatbare waarde is. Door te laten zien dat je bedrijf reviews serieus neemt en hierop actie onderneemt, kunnen klanten aangemoedigd worden om hun feedback te delen. 

Bied een beloning voor de feedback

Een beloning kan een krachtige stimulans zijn om je klanten te motiveren een beoordeling achter te laten. Bied bijvoorbeeld een kortingscode aan voor de volgende aankoop, of maak kans op een prijs bij het achterlaten van een review. Dit kan klanten net even dat extra duwtje in de rug geven om een review te schrijven en kan zo ook zorgen voor meer loyaliteit en herhaalaankopen. 

Vraag je klanten om specifieke feedback

Vraag je klanten specifiek om feedback over een bepaald aspect van je product of dienst. Dit kan helpen om beter gerichte feedback te krijgen die kan worden gebruikt om de klantenervaring te verbeteren. Het kan ook nuttig zijn om vragen te stellen die specifiek gericht zijn op de pijnpunten die voorgaande klanten hebben ondervonden, zo meet je of hier verbetering in is of niet. 

Wees altijd persoonlijk

Een persoonlijke touch kan HET verschil maken bij het vragen om een review. Gebruik bijvoorbeeld de voornaam van je klant en vermeld hun specifieke aankoop. Hierdoor voelt je klant zich gezien en gewaardeerd, dit kan leiden tot meer positieve beoordelingen. 

Bedank de klant

Als je klant de tijd heeft genomen om een review over jouw bedrijf te schrijven, is het van belang om deze hiervoor te bedanken. Stuur bijvoorbeeld een bedankmail of stuur een persoonlijk bericht op social media. Dit kan de relatie met je klant versterken en hen aanmoedigen om in de toekomst opnieuw voor jouw bedrijf te kiezen. 

Reageer op reviews

Reageer altijd op reviews, zowel de positieve als de negatieve. Dit laat aan je klanten zien dat je bedrijf betrokken is bij de klantenervaring en geeft je klanten het gevoel dat hun feedback wordt gehoord en serieus wordt genomen. Het kan ook helpen om negatieve feedback om te zetten in een positieve ervaring door eventuele problemen op te lossen en verbeteringen aan te brengen op basis van de feedback. 

Conclussie

Als bedrijf is het verzamelen van reviews van essentieel belang om de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je bedrijf te vergroten. Door gebruik te maken van deze tips, kun je klanten aanmoedigen om hun ervaringen te delen en de kans op een positieve review te vergroten. Het is belangrijk om klanten altijd op de juiste manier aan te spreken. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat het vragen om een review een positieve en effectieve ervaring wordt voor zowel jouw bedrijf als je klanten. 

FAQ over het Verzamelen van Klantreviews

Bied een uitstekende klantenervaring. Tevreden klanten zijn meer geneigd hun ervaringen te delen.

Wacht tot klanten je product of dienst hebben ontvangen en voldoende hebben kunnen uitproberen, maar wacht niet te lang.

Email, social media, en je eigen website zijn veelgebruikte kanalen. Kies de kanalen die het beste passen bij jouw doelgroep.

Gebruik feedbacktools zoals Trustpilot of Trustedshops en zorg ervoor dat het proces snel en gemakkelijk is.

Reviews vergroten de zichtbaarheid in zoekmachines en tonen betrokkenheid bij het verbeteren van de klantenervaring.

Ja, beloningen zoals kortingscodes of prijzen kunnen een krachtige stimulans zijn voor klanten.

Vraag gericht naar bepaalde aspecten van je product of dienst en vraag naar pijnpunten die eerdere klanten hebben ervaren.

Gebruik de voornaam van de klant en vermeld specifieke details over hun aankoop.

Een bedankje toont waardering, versterkt de relatie en moedigt klanten aan opnieuw voor jouw bedrijf te kiezen.

Ja, reageer altijd op reviews om betrokkenheid te tonen. Gebruik negatieve feedback als kans voor verbetering.

Reviews vergroten de online aanwezigheid en tonen potentiële klanten de ervaringen van anderen, wat vertrouwen opbouwt.

Ja, specifieke feedback biedt waardevolle inzichten voor het optimaliseren van producten of diensten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.