Nofollow-links

Een nofollow-link is een type hyperlink die zoekmachines instrueert om de gelinkte website niet te volgen of krediet te geven in hun zoekresultingsalgoritme. Dit concept werd geïntroduceerd door Google in 2005 om spam en manipulatie van zoekresultaten tegen te gaan. De nofollow-attribuut wordt toegevoegd aan een HTML-anchor tag met rel="nofollow".

Geschiedenis

Nofollow-links werden oorspronkelijk geïntroduceerd door Google als een reactie op de toename van spammy comments op blogs en fora. Dit was een manier om te voorkomen dat kwaadwillende websites hun zoekranglijst konden verbeteren door links te plaatsen op betrouwbare websites. In januari 2005 kondigden Google, Yahoo, en Bing gezamenlijk de steun aan voor het nofollow-attribuut.

Gebruik

Het gebruik van nofollow-links is wijdverspreid en kan op verschillende manieren worden toegepast:

  • Blogcommentaar: Veel blogs gebruiken nofollow-links voor links in commentaren om spam te ontmoedigen.
  • Advertenties: Links die zijn betaald of gesponsord moeten vaak de nofollow-attribuut hebben om de integriteit van zoekresultaten te behouden.
  • Gebruikersgegenereerde inhoud: Websites zoals Wikipedia gebruiken nofollow-links voor gebruikersbijdragen om het risico van zoekmachine-manipulatie te verminderen.

Voorbeelden

Een standaard HTML-link ziet er als volgt uit:

html
<a href="https://www.voorbeeld.com">Voorbeeld</a>

Een nofollow-link voegt hieraan het rel="nofollow" attribuut toe:

html
<a href="https://www.voorbeeld.com" rel="nofollow">Voorbeeld</a>

Impact op SEO

Nofollow-links dragen geen PageRank over naar de gelinkte pagina, wat betekent dat ze geen directe invloed hebben op de zoekmachinepositie van de gelinkte site. Echter, nofollow-links kunnen nog steeds waardevol zijn voor het genereren van verkeer en het vergroten van de zichtbaarheid van een website. In sommige gevallen, zoals bij sociale media of nieuwswebsites, kunnen nofollow-links indirect bijdragen aan SEO door meer exposure en potentiële backlinks van andere bronnen.

Recente Ontwikkelingen

In september 2019 introduceerde Google twee nieuwe linkattributen: rel="sponsored" en rel="ugc". Het sponsored-attribuut is bedoeld voor betaalde of gesponsorde links, terwijl het ugc-attribuut (User Generated Content) specifiek is voor links in door gebruikers gegenereerde content, zoals comments en forum posts. Bovendien heeft Google aangegeven dat ze nofollow-links soms zullen beschouwen als “hints” in plaats van absolute directieven, afhankelijk van de context.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.