De Meest Waardevolle Marketing Metrics voor Succes op Sociale Media

Als social mediamarketeer is betrokkenheid de belangrijkste focus en een belangrijke maatstaf om in gedachten te houden bij het opbouwen van een social mediapresence voor je bedrijf en het verbeteren van je ROI. Te vaak richten marketeers zich op het vergroten van hun publiek, maar schieten ze tekort op het gebied van sociale betrokkenheid.

Je social media-aanhang biedt kansen om je klantrelaties op te bouwen en te versterken. Wanneer klanten reageren op je berichten of een direct bericht sturen via je social mediakanaal, kun je hun vragen beantwoorden en hen uitstekende klantenservice bieden.

Bij het meten van je betrokkenheidscijfers wil je metrics zoals:

Klikken: Klikken representeren in feite de kwaliteit van je content. Je wilt klikken bijhouden op een link in je blogpost of waar je publiek een link volgt in je tweet. Je publiek zal alleen klikken op links die hen interesseren.

Delen: Het is altijd een geweldig gevoel wanneer iemand je werk deelt. Het laat zien dat je content door hen werd gewaardeerd.

Vermeldingen & Reacties: Deze metrics laten zien dat mensen over je merk praten. Dit is een belangrijke sociale maatstaf omdat het je merkbekendheid aantoont.

Een professionele tip: studies suggereren dat gebruikers eerder content zullen delen die minder promotioneel is en meer persoonlijk/emotioneel.

Door deze social mediamarketing metrics in de loop van de tijd bij te houden, kun je nuttige trends ontdekken, je sociale inspanningen bijsturen en je betrokkenheidscijfers verbeteren, wat je sociale ROI zal verhogen.

Groei van Volgers

Een veelvoorkomend misverstand rond social media marketing metrics is dat marketeers hun sociale ‘Aantal Volgers’ analyseren (vaak aangeduid als een ‘vaniteitsmetriek’). Mijn veel geprefereerde sociale metriek om bij te houden is ‘Volgersgroei’, en ik doe dit met goede redenen.

De omvang van je aanhang doet er niet toe, zelfs als je op weg bent naar duizenden of tienduizenden volgers op je sociale platforms. Als je volgers niet betrokken zijn of niet interageren met je content, kun je ze net zo goed inefficiënt en dood gewicht beschouwen.

Richt je op de kwaliteit van je volgers en de groei van volgers die waarde kunnen toevoegen aan jou, je content en je sociale aanwezigheid. Uiteindelijk kan één invloedrijke volger waardevoller zijn dan 10.000 niet-betrokken volgers.

Om deze social media marketing metric te analyseren en meten, wil je je meest kwalitatieve volgers bijhouden. Welke volgers interageren met je content, hoe vaak interageren ze, delen ze je sociale berichten en hebben ze je vermeld op hun eigen platforms?

Het meten van je ‘Volgersgroei’ zal een goede indicator zijn van de gezondheid van je social media strategie en de kwaliteit van de content die je plaatst.

Bereik

Er is nog een vraag die social media marketeers zich voortdurend stellen. Hoe ver reikt je content eigenlijk? Deze metriek is een indicatie voor verschillende dingen, maar meet voornamelijk de verspreiding van je social media conversaties over sociale kanalen.

Of het nu gaat om een ​​blogpost, tweet of Instagram-foto, je content bereikt iemand wanneer het in hun nieuwsoverzicht belandt. Sociaal bereik kan worden onderverdeeld in drie categorieën – ‘organisch bereik‘, ‘viraal bereik‘ en ‘betaald bereik‘.

Organisch bereik’ is het aantal unieke personen dat je bericht heeft gezien in hun feed, terwijl ‘viraal bereik’ het aantal mensen is dat je bericht heeft gezien vanuit een verhaal gepubliceerd door iemand anders. Ten slotte is ‘betaald bereik’ het aantal unieke personen dat je bericht heeft gezien via een advertentie.

Dus wanneer je je sociale bereik over verschillende kanalen meet, zal deze marketing metric je in staat stellen context te krijgen voor de typen mensen die je content bereikt en de totale mogelijke doelgroep voor je sociale content te zien.

Hoewel het voor bedrijven zinvol is om hun bereik uit te breiden naar zoveel mogelijk kijkers, als de ontvangers niet betrokken zijn, verliest de content haar effect en wordt er geen waarde toegevoegd.

Indrukken

Indrukken worden vaak verward met het sociale bereiks metric, maar ze zijn heel verschillend. Indrukken zijn het aantal keren dat je bericht verschijnt in een sociale feed of hoe vaak de content aan andere mensen is getoond.

Om marketeers gerust te stellen, laten we eens kijken hoe een indruk werkt. Op je Facebook-nieuwsfeed zie je misschien dezelfde content meerdere keren. Als je het bereiks metric zou meten, zou het één zijn omdat alleen jij het hebt gezien.

Nu, omdat de content tweemaal vanuit twee verschillende bronnen is weergegeven, zou het aantal indrukken twee zijn. Als een derde bron dezelfde content weergeeft die op je feed staat, gaat het aantal indrukken weer met één omhoog. Je begint het plaatje te zien.

Dus als indrukken alleen laten zien hoe vaak je content wordt weergegeven, hoe kunnen ze dan je return on investment verbeteren?

Je kunt je ROI verbeteren door deze social media marketing metric te meten om te leren hoe de timing van je berichten de zichtbaarheid van je content kan beïnvloeden. Je kunt verschillende sociale kanalen analyseren om te zien welke het beste werken voor specifieke soorten content.

Verkeer / Verkeer-naar-Conversieratio

Verkeer, een marketingwoord dat je waarschijnlijk keer op keer hebt gehoord, is het aantal mensen dat je bedrijfswebsite bezoekt. Wat sociale media betreft, verwijst verkeer naar het aantal mensen dat je website bezoekt door op een link in je sociale bericht te klikken of vanuit een social media kanaal.

Een verfijndere metric van verkeer is ‘Klikken naar Website’, die het verkeer opsplitsen op basis van welk social media kanaal het afkomstig is.

Door je Verkeer of Klikken naar Website te meten, kun je leren of je social media stategieën websiteverkeer genereren en bekijken welke sociale kanalen en content het meest effectief zijn.

Om de Traffic metric te meten, raad ik aan om Google Analytics te gebruiken. Het dataplatform helpt je gemakkelijk te identificeren welke social media platforms het meeste verkeer naar je website leiden. Het zal je ook helpen je social media-inspanningen te analyseren en je sociale ROI te bepalen.

Een andere metric die nauw verwant is aan Verkeer is de Verkeer-naar-Conversieratio. Dit is het percentage bezoekers van je sociale kanalen die een conversiedoel hebben voltooid, bijvoorbeeld het downloaden van een aanbieding op je website of zich aanmelden voor een e-mail. Ik raad aan om je conversieratio te optimaliseren om de beste mogelijke conversieresultaten te behalen uit je Verkeer.

Om je return on investment te verbeteren, zal de Verkeer-naar-Conversieratio je helpen je hoogst converterende sociale tactieken te identificeren en mogelijke zwakke schakels in je conversie funnel te identificeren.

Click-Through Rate (CTR)

Je socialemediainspanningen dienen hoogstwaarschijnlijk om je content te promoten of bezoekers naar je website te leiden waar ze kunnen worden omgezet in leads en klanten. Om dit te doen, moet je waardevolle links toevoegen aan je content om deze bezoekers om te zetten.

Click Through Rate (CTR) is het percentage mensen dat je bericht bekijkt (Indrukken, zie punt 4) en vervolgens klikt op een link binnen je bericht om je content te bekijken. Een heet marketingdebat heeft al lang de vraag gesteld ‘wat is een goede Click-Through Rate?’

Het eerlijkste antwoord is dat de Click-Through Rate natuurlijk zal variëren van campagne tot campagne. Hoewel je de hoogst mogelijke Click-Through Rate wilt hebben, is er echt geen optimaal aantal.

Volgens Wordstream ligt de gemiddelde goede Click-Through Rate op 2%.

Desalniettemin zal het analyseren van deze sociale marketingmetric je enorm helpen je ROI te verbeteren. Je kunt dit doen door het succes van je sociale campagnes te beoordelen en te vergelijken. Kijk naar welke individuele contentstukken de hoogste Click-Through Rates opleveren. Repliceer en pas je bevindingen toe op andere socialemediainspanningen en maximaliseer je Verkeer-naar-Conversieratio’s.

Bounce Rate

Tot slot kom ik bij onze laatste metric, de Bounce Rate. Deze socialemediamarketingmetric is het percentage mensen dat je content of website verlaat na het bekijken van één pagina. De winnende formule is om de aandacht van je bezoekers te trekken en ze door te laten gaan naar een andere pagina van je website.

Het vergelijken van de Bounce Rate van je bezoekers die afkomstig zijn van sociale berichten met de bounce rate van degenen die de website bezoeken vanuit andere bronnen, zal je helpen de effectiviteit van je sociale mediacontent te analyseren.

Een geweldige marketingtip om je ROI te verbeteren: door je Click-Through Rate bij te houden met de Bounce Rate, kun je zien of je een overtuigend Facebook-bericht hebt dat leidt naar een zwakke landingspagina.

Onthoud, je wilt dat je Bounce Rate consistent afneemt. Een laag percentage Bounce Rate kan aangeven dat je volgers op sociale kanalen van hoge kwaliteit zijn en betrokken zijn bij je content.

Conclusie: De Essentie van Effectieve Socialemediamarketing Metrics

In de wereld van socialemediamarketing is het begrijpen en meten van de juiste metrics essentieel voor het behalen van succes en het maximaliseren van je return on investment (ROI). Terwijl veel marketeers zich richten op het vergroten van het aantal volgers of het bereik van hun berichten, zijn het de dieperliggende metrics die de ware impact van je socialemediacampagnes onthullen.

Betrokkenheid blijft een van de belangrijkste focusgebieden voor elke socialemediamarketeer. Het meten van clicks, shares en mentions biedt inzicht in hoe goed je publiek reageert op je content en hoe effectief je bent in het opbouwen van waardevolle relaties met je volgers.

Het streven naar groei van volgers is belangrijk, maar niet alle volgers zijn gelijk. Het meten van de kwaliteit van je volgers en hun betrokkenheid bij je content is cruciaal om waardevolle resultaten te behalen uit je socialemediapresence.

Het bereik van je socialemediaberichten is ook van vitaal belang. Het analyseren van organisch, viraal en betaald bereik kan je helpen begrijpen hoe ver je content wordt verspreid en welke doelgroepen je bereikt.

Daarnaast zijn metrics zoals impressies, verkeer en click-through rates van onschatbare waarde voor het begrijpen van de effectiviteit van je content en het identificeren van kansen voor verbetering. Door het bijhouden van deze metrics en het analyseren van de gegevens, kun je je socialemediamarketingstrategie verfijnen en optimaliseren om maximale impact te bereiken.

Ten slotte, het begrijpen van je bounce rate is essentieel om te bepalen hoe goed je sociale media verkeer converteert naar waardevolle acties op je website. Door de bounce rate te verminderen en de conversieratio te optimaliseren, kun je de ROI van je socialemediacampagnes aanzienlijk verbeteren.

Kortom, door de juiste socialemediamarketing metrics te begrijpen, te meten en te analyseren, kun je de effectiviteit van je campagnes maximaliseren, waarde toevoegen aan je merk en je sociale ROI vergroten. Blijf deze metrics nauwlettend volgen en pas je strategieën aan om te blijven groeien en bloeien in de steeds veranderende wereld van socialemediamarketing.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.